top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıUzm Dyt Doğa Peksever

Zeytinyağı bu kadar faydalıysa tüketim miktarı önemli değil midir?

Tekli doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan zeytinyağı tamamen doğal bir gıdadır.


Öncelikle içeriğinden söz edecek olursak yağın yaklaşık %14'ü doymuş yağ, %11'i ise omega-6 ve omega-3 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağlardan oluşmaktadır. Zeytinyağındaki en baskın yağ asidi ise toplam yağ içeriğinin %73'ünü oluşturan omega-9 (oleik asit) adı verilen tekli doymamış yağ asididir.


Oleik asidin vücuttaki iltihaplanmayı azalttığını gösteren, hatta kanserle bağlantılı genler üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösteren sağlık üzerine farklı farklı alanlarda yapılmış birçok çalışma mevcuttur.


FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi), doymuş yağ oranı yüksek yağlar tüketmek yerine günlük yaklaşık 2 yemek kaşığı oleik asit oranı yüksek yağlar tüketmenin kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini belirtmektedir.


Peki, zeytinyağı bu kadar faydalıysa biz bu zeytinyağını bardak bardak içmeli miyiz?

Ne kadar çok içersek o kadar fazla yarar mı sağlarız?


Akdeniz bölgesinde yaşayan bazı insanların her sabah bir bardağın çeyreği kadar zeytinyağı içtiği söylenmektedir. Aslında bu, birçok potansiyel inflamasyon giderici ve hastalık önleyici faydalarından yararlanmanın bir yolu olabilir mi?


Bazı söylemler ise zeytinyağı içmenin, midenizi rahatlatabileceğini ve kilo vermeye yardımcı olabileceğini iddia ediyor.


Hatta bazı insanlar zeytinyağı içmenin onu bir yemekte kullanmaktan daha fazla fayda sağladığına inanıyor. Fakat bu iddiaların çoğunu destekleyecek herhangi bir araştırma yoktur.


Peki doğrusu nedir ve zeytinyağı nasıl tüketilmelidir?


Diyet yönergeleri, günlük alınan kalorilerinin %20-35'inin yağdan, özellikle Çoklu Doymamış Yağ Asitlerinden (ÇDYA) ve Tekli Doymamış Yağ Asitlerinden (TDYA) almanızı önermektedir.


Zeytinyağının TDYA'ların en zengin kaynağı olduğundan yukarıda da bahsetmiştik. TDYA'lar özellikle kalp sağlığı için faydalıdır ve kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.


7.447 kişiyle yapılan bir araştırma, günlük beslenmesinde en az 4 yemek kaşığı zeytinyağı tüketenlerin, 5 yıl boyunca az yağlı bir diyet uygulayanlara kıyasla kalp hastalığına yakalanma olasılığının %30 daha az olduğunu saptanmıştır.


Pek çok çalışma, zeytinyağı açısından zengin bir diyetin faydalarını ispatlamıştır. Ancak bu zeytinyağını sınırsız bir şekilde tüketmeniz gerektiği anlamına gelmemektedir. Tam da bu noktada 1 gram zeytinyağının 9 kalori olduğunu ve işin aslının denge olduğunu hatırlamalıyız.


Özellikle; tükettiğiniz miktar günlük yağ ve kalori alımı önerilerini aşmanıza neden olmamalıdır. Düzenli olarak zeytinyağı tüketmek, sağlıklı yağlar için önerilen alım miktarına ulaşmanıza yardımcı olabilirken ayrıca genel sağlığınıza fayda sağlayabilir.


Kısacası her şeyin fazlası zarar dersek yine yanılmış olmayız.


Stj. Dyt. İpek Bektaş

Uzm. Dyt. Doğa Peksever

45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page