top of page
Ara

Bebeğinizi Emzirirken Nasıl Beslenmelisiniz?

  • Yazarın fotoğrafı: Uzm Dyt Doğa Peksever
    Uzm Dyt Doğa Peksever
  • 24 Nis 2020
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 25 Nis 2020


Emzirme dönemi bebeğin sağlıklı gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Annenin beslenmesi süt kalitesini birebir etkilemektedir. Kalori bazında bakıldığında emzirme döneminde annenin kalori ihtiyacı sadece 500-700 kalori artmaktadır. Bu dönemde beslenmenizi sadece kalori bazında değerlendirmek büyük yanlış olacaktır.


Sadece kalori değil protein, sıvı, Folik Asit, Kalsiyum, B12 vitamini ihtiyaçları artmakta ve karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral, sıvı açısından yeterli ve dengeli beslenme şarttır.

Yoğurt, ayran, kefir, süt gün içerisinde mutlaka tüketilmeli ve bu sayede ihtiyaç duyulan kalsiyum alınmış olmalıdır. ‘Emzirme döneminde mutlaka süt için’ yaklaşımı yanlıştır. Laktoz hassasiyeti olan kişiler süt yerine yoğurt, ayran, kefir tercih edebilirler. Bu sayede probiyotik alımı da artmış olacaktır. Kahvaltıda, öğün aralarında yoğurda doğal meyve, yulaf ekleyerek tüketebilirsiniz.

Öğle ve akşam öğünlerinizde sıvı tüketme ihtiyacı duyarsanız gazlı içecekler yerine kefir, ayran tüketebilirsiniz.


Et, tavuk, balık, peynir çeşitleri ve yumurta bu grubu oluşturmaktadır. Et grubu günlük almanız gereken protein miktarının yüksek oranını oluşturmaktadır. Kahvaltı öğününüzde yumurta ve peynir, öğle veya akşam öğününüzde ise et/tavuk/balık tüketebilirsiniz. Yeterli balık tüketiminiz yoksa sağlık danışmanınız gerekli görür ise balık yağı alabilirsiniz.


Karbonhidrat zengini tam tahıllar ve kurubaklagiller aynı zamanda B vitamini içeriği sayesinde süt içeriğini de geliştirmektedir. Bu dönemde iştah artmaktadır ve bazı bireylerde gereğinden fazla kalori alımı görülmektedir. İştah kontrolü için işlenmiş besinler yerine tam tahılları ve kurubaklagilleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede lif alımınız da artacaktır. B vitaminleri sayesinde süt kaliteniz iyileşecek, oluşabilecek kabızlık problemlerinin de önüne geçilecektir.


Sebze ve meyve grubu ile lif, vitamin ve mineral alımının büyük bölümü karşılanmaktadır. Kereviz, enginar, kabak, semizotu, kuşkonmaz, ıspanak gibi sebzeler içerikleri sayesinde süt miktarını arttırmaktadır. Her öğünde sebze tüketilmelidir. Sabah kahvaltıda söğüş sebzeler, öğle ve akşam öğünlerinde sebze yemeği ve salata tercih edilmelidir. Emziren annelerde 3-4 porsiyon meyve önerilmektedir.


Ceviz, badem, fındık tüketimi ile vücutta sentezlenemeyen dışarıdan alınması gereken yağ asitleri vücuda alınmaktadır. Ara öğünlerde tüketilerek hem faydalı yağ asitleri alımı sağlanarak süt kalitesi arttırılır hem de anne iştahı kontrol edilir.





dönemde su tüketimi arttırılmalıdır ve en önemli süt arttırıcı besin sudur ve günde 3 litre kadar tüketilmelidir. Süt içeriğinin yüksek miktarını su oluşturmaktadır. Halk arasında sıvı alımını arttırmak için hazırlanan şekerli kompostolar doğru bir alışkanlık değildir. Kompostoyu şekersiz hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda meyve suyu tüketmek yerine meyvenin kendisini tüketmeniz doğru olandır. Süt, yoğurt, kefir tüketiminde sorun yoktur.


Tansiyon veya böbrek problemi yok ise doğal maden suyu tüketimi 1-2 taneyi geçmeyecek şekilde tüketildiğinde mineral alımı açısından faydalı olacaktır.


Emzirme döneminizde her besin grubunu yeterli ve dengeli olarak almanız gereklidir. Fakat sütünüzün artması için sınırsız olarak her besini tüketmeniz doğru değildir, yeteri kadar tüketmeniz gereklidir. Bu dönemde normal gereksiniminizden sadece 500-700 kalori alımı arttırılmalıdır. Avuçlar dolusu badem, fındık, ceviz yemek, meyve suları, şekerli kompostolar tüketmek sütünüze faydalı olmayacak aksine kilo almanıza sebep olacaktır. O yüzden bu dönemde profesyonel destek almanız en doğrusu olacaktır.


Uzm Dyt Doğa Peksever


 
 
 

Comments


©2023 

Uzman Diyetisyen Doğa Peksever

bottom of page